8 tips til å spare strøm

Det høye strømforbruket i Norge og i alle vestlige land skaper stadig større problemer for miljøet. Vi omgir oss med massevis av produkter i hverdagen som trekker mye strøm, og dette setter fotspor i miljøet. Selv om det nå finnes mange typer fornybar og miljøvennlig strøm så vil det ikke si at man burde bruke mer enn hva man trenger. For å spare miljøet så er det viktig å spare strøm, og ikke minst så er det også viktig for privatøkonomien.

Vi har her listet opp gode tips til å enkelt spare strøm. Noen tiltak gjøres på daglig basis, andre krever litt mer innsats, og noen krever større omgjøringer. Om du ikke har mulighet til å gjennomføre alle punkter så hjelper det uansett om du starter i det små, så kan de store endringene kanskje komme på et senere tidspunkt.

  • Skru av lyset i de rommene du ikke oppholder deg i. For eksempel soverom og baderom er rom som ikke benyttes hele dagen, og her bør man skru av lyset når rommet ikke er i bruk.
  • Bytt til miljøvennlige lyskilder der hvor det er mulig. Led pærer trekker kun mellom 10 og 15% av strømforbruket som en halogen- eller glødepære bruker, og er også langt mer effektiv enn en sparepære. Bytter man ut alle lyskilder i huset til led, så sparer man automatisk mye strøm, samtidig som man får like mye lys.
  • Skru ned temperaturen på varmtvannsbeholderen noen grader. Man benytter gjerne ikke varmtvannet på sitt varmeste uansett, og dersom man da skrur ned temperaturen så vil ikke varmtvannsberederen stå og jobbe på fullt hele tiden for å holde temperaturen så høy.
  • Dersom du har vedovn i huset så bør du bruke denne mest mulig for oppvarming. På denne måten så sørger du også for at du kun varmer opp når det trengs, og ikke når huset står tomt på dagtid.
  • Isoler huset godt. Med et godt isolert hus så er det ikke nødvendig å bruke så mye strøm på oppvarming. Dette er et større prosjekt, men noe man bør tenke på hvis man skal pusse opp. Er man først i gang med oppussing så kan det også lønne seg å legge inn vannbåren varme i stedet for panelovner.
  • Bytt ut varmeovner til digitale ovner hvor man kan stille inn varmen etter dag og tid. Hvis man har ovner som går ned til 15 grader mens man er på jobb eller skole, for så å skru seg automatisk opp til 22 en time før man kommer hjem, så er dette mye strøm spart uten at man merker noe til det. Hvorfor varme opp et helt hus mens du ikke er der?
  • Reiser du på ferie eller drar bort i noen dager så kan du trekke ut alle støpsler i huset før du drar. Mange produkter trekker strøm også i hvilemodus, og dette er unødvendig hvis du ikke er der. Helst så bør dette gjøres hver dag, men er dette for mye jobb så gjør det i hvert fall når du er på ferie.
  • Se over gammelt utstyr og bytt ut til nytt dersom disse trekker unødvendig mye strøm. Alle hvitevarer og annet elektrisk er nå mye mer strømsparende enn hva det var før, og det å bytte ut til en nyere modell kan derfor fort være lønnsomt. Start med de store produktene som trekker mye strøm, og jobb deg nedover. En krølltang som benyttes to ganger i året er det lite vits å bytte, men har du for eksempel et gammelt kjøleskap som trekker mye strøm så er det mye å vinne på å bytte det ut.