Alternative julegaver

Julen har for mange i Norge mistet sin religiøse tilknytning, og har i stedet blitt en kommersiell høytid. Julen handler nå om mat og julegaver, og ikke lengre om Jesus fødsel og kirken. Hva man velger å tro og ikke tro når det kommer til religion og hva man legger i julen som høytid er opp til hver enkelt. Julegaver er uansett stort sett noe alle driver med uavhengig av tro, og dette byr på stadig større problemer for mange i landet.

Kjøpepress

Kjøpepresset rundt juletider er enormt, og det er ikke mulig å bevege seg rundt i byen uten å stadig bli minnet på dette. Det er flere og flere som hvert år handler over økonomisk evne, og som så får slite med dette langt inn i nyåret. Det brukes også massevis av penger på gaver som mottaker strengt tatt ikke trenger, og som de heller ikke egentlig ønsker seg. Alle kjenner seg nok litt igjen i at noen av gavene blir kjøpt rett og slett for å kjøpe noe, slik at man har en gave. Om vedkommende som er mottaker av gaven ønsker seg dette eller ikke blir underordnet, og det er kjøpet i seg selv som blir viktig.

Gaver til den som har alt

Alle kjenner noen som “har alt” og som det dermed er vanskelig å finne en fin gave til. Vi har her satt sammen en liten liste over alternative julegaver som kan gi glede til de som ikke trenger noe.

  • Gi til veldedighet: Det finnes mange veldedige organisasjoner som trenger økonomisk hjelp, og mange av disse har egne gaveløsninger. Man kan for eksempel adoptere et utrydningstruet dyr i et naturreservat, eller kjøpe en geit til en familie i Afrika. Å adoptere et barn gjennom Redd Barna er også en flott gave, men dette bør helst gjøres for mer enn et år av gangen.
  • Gi bort en opplevelse: En opplevelse er noe man husker for livet og er dermed også en flott gave. Til de som har alt så kan man i stedet for å gi bort en ting som fort havner i en skuff, eller blir gjemt bort i et skap gi noe som mottaker kan ha glede av. En konsert, reise, fallskjermhopp eller en hyggelig middag er alle gode alternativer.
  • Gi til andre: Hver jul så er det barnefamilier som sliter med å arrangere jul for sine barn. Dette ser vi i annonser og leser om i avisene, så hvorfor ikke gi en donasjon til noen av disse familiene? Dette kan gjøres i noen annen sitt navn, og slik så blir dette er en gave til både mottaker av gaven og familien som får julemat og gaver slik at de også kan feire jul.

Gaver på budsjett

Stadig flere sliter med å få økonomien til å gå rundt i juletider, og kjøpepresset er større enn noen gang før. En flott måte å spare inn på budsjettet er å gi bort alternative julegaver, som ikke koster mye mer enn tid.

  • Lag dine egne gaver: Dersom du er glad i håndarbeid så er det enkelt å gi en gave som blir satt pris på, men et minimalt budsjett. Det eneste som kreves er litt kreativitet, og tiden det tar å lage gaven. Kan man ikke strikke eller hekle så kan man også lage egne vokslys, eller kanskje en flott adventsstake av bark og mose.
  • Barnepass: Den perfekte gaven til småbarnsforeldre er å tilby å passe barn for en helg eller en kveld, slik at foreldrene kan få en dag for seg selv, uten barnepass, matlaging og alt som kommer med i hverdagen. Legger man ved noen kinobilletter eller en annen type aktivitet så er dette garantert en gave som settes pris på.
  • Hjemmelaget: Hjemmelagde kaker, eller kanskje hjemmelaget øl, er også en fin gave. Dette er noe spesielt som er gøy å få, og ikke minst så smaker det godt! Pakk det inn i en fin eske eller tapp det på fine flasker for en flott innpakning.